Kartta

Kartta

maanantai 16. marraskuuta 2015

Rajapinnoilla

Jo rakennusprojektin alkuvaiheessa saimme vinkkejä sieltä sun täältä siitä, miten tärkeää on aina varmistaa urakoiden ja sopimusten kattavuus yksityiskohtia myöten. Tässä muutama esimerkki matkan varrelta.

Ensimmäinen tapaus, jossa tällainen varmistus jäi ensikertalaisilta tekemättä, sattui jo maanrakennusvaiheessa. Timpurit luulivat maanrakennusfirman huolehtivan terassisokkeleiden sisäpuolisesta pystyeristyksestä ja sama luulo päinvastoin, joten päädyimme itse tekemään eristystyöt.

LVIS-firman urakan ja timpureiden kesken on tullut ehkä hieman enemmän varmisteltua, mitä urakkaan kuuluu ja mitä ei. Mutta eri työvaiheissa on silti tullut tarvetta tarkistaa sopimustekstin merkityksiä. Kokemattoman maallikkorakennuttajan on vaikeahko esimerkiksi tietää, mitä se ihan täsmälleen tarkoittaa, kun urakkasopimuksessa sanotaan, että kattoläpivientien asennus sisältyy sopimukseen.

Ikkuna-asennus sitten: Lammilta on toimitettu meille sitä varten ilmatiiveysteipit. Niiden asennus ei yllättäen kuulunutkaan Skaalalta tilaamaamme ikkuna-asennukseen. Ovat toki lisämaksua vastaan valmiit asentamaan teipit, mutta rakenteisiin eivät kuitenkaan liimaa. Aiemmista epäselvyyksistä viisastuneina(?) piti vielä sähköpostitse varmistella, että tarkoittaako asennus sitä, että teipit liimataan karmeihin vai että sen lisäksi Skaala hoitaa asennusohjeiden mukaisesti liitosnauhan taittamisen kaksin kerroin karmin ja rakenteen väliin sekä uretaanivaahdon asentamisen tilkerakoon. Onneksi molemmat vaiheet hoituvat. Meidän tehtäväksi siis jää teipin liimaaminen rakenteisiin. Hyvä että selvisi tämäkin.

Jotain näistä tapauksista oppineina halusimme tasoiteurakkaa kilpailuttaessamme tietää, mitä merkitystä sillä on seuraavan työvaiheen kannalta, jos tasoitetöiden tekijä ilmoittaa, että märkätilojen osalta kyseessä on yhteen kertaan tasoitus kostean tilan tasoitteella. Juuri talonsa valmiiksi saaneen kaverin mielestä se tarkoittaa sitä, että laatoittajalla on sitten huomattavasti isompi työ, kun seiniä ei ole vedetty millilleen suoriksi. Konsultointi kannattaa. Tasoitetöiden kilpailutus on edelleen kesken.

Näillä rajapinnoilla luistellessa ei voi välttyä ajatukselta, että rakennustyömaalla jos missä tietämättömyydestä sakotetaan joka käänteessä - joskus selviää satasilla tai omalla työpanoksella, toisinaan lasku on suurempi.

2 kommenttia:

  1. Hyvää tekstiä ja huomioitavia asioita.
    Kannattaa myös tarkistaa sisätöitä tilatessa mitä tarkoittaa esim. seinien maalaus. Se nimittäin tarkoittaa sitä, että levyseinät paklataan, nauhoitetaan ja hiotaan kerran, sitten pohjamaalataan ja maalataan.
    Ei mitään väliä kuinka hyvin jokainen työrupeama on onnistunut, kuinka hyvin on saatu seinälevyjen ruuvit ja saumat piiloon, onko hiontajälki saatu niin tasaiseksi, että kaikki ei paista maalin läpi jne.
    Onneksi palkkasimme talourakoitsijan maalarin lisäksi oman maalarin - kylläkin muutaman seinän erikoisempia pinnoitteita varten. Kun hän näki kipsilevyseinämme ennen pohjamaalausta, hän hyvin kauniisti ehdotti, että voisi vielä paklata ja hioa seinät ennen pohjamaalausta. Kun näimme mikä ero seinillä oli hänen työnsä jälkeen, pyysimme häntä hiomaan ja myös maalaamaan kaikki talon seinät, emmekä ole sitä katuneet. Siinä tilanteessa kävi ilmi, mitä tarkoittaa urakassa seinien maalaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyviä huomioita! Hirmu tärkeää löytää sellaisia työntekijöitä ja urakoitsijoita, joilla on osaamisen lisäksi ammattiylpeyttä.

      Poista