Kartta

Kartta

keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Turvallisuussuunnittelua


Edellisessä blogitekstissämme mainittuja rakennustyömaan turvallisuusdokumentteja on luonnosteltu viimeksi kuluneiden parin viikon aikana netistä löytyvien ohjeistusten ja oman harkinnan mukaan. Ohjeita turvallisuusviranomaiselle lähetettävän ennakkoilmoituksen täyttämiseen kysyttiin aluehallintovirastosta. Yllättäen asiasta tuli hyvinkin ajankohtainen, kun mm. YLE samalla viikolla uutisoi siitä, miten pientalot ovat vaarallisimpia rakennustyömaita.

Mitään varsinaista mallia kunkin dokumentin laadintaan ei löytynyt, mutta kylläkin erilaisia listoja siitä, mitä niiden tulisi pitää sisällään. Näiden ohjeellisten listojen perusteella meille on nyt laadittu työmaan turvallisuuskansio, jonka sisältö on seuraavanlainen:

1. Työturvallisuuslaki
2. Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta
3. Ennakkoilmoitus työsuojeluviranomaiselle
4. Turvallisuusasiakirja
     4.1. Rakennuttajan yhteystiedot
     4.2. Rakennushankkeesta johtuvat riskit
     4.3. Turvallisuussäännöt (ml. vastuuhenkilöt)
5. Turvallisuussuunnitelma
6. Rakennustyömaa-alueen käytön suunnitelma
7. Turvallisuusohje
8. Viikkotarkastuspöytäkirjalomakkeet

Tarkoitus on sisällyttää urakoitsijoiden ja itsenäisten työnsuorittajien sopimuksiin työturvallisuusasioita koskeva osio. Niihin luulisi ainakin kokeneemmilla urakoitsijoilla olevan jo valmiita malleja.

Kun työt tontilla käynnistyvät, meidän tehtävänämme on käydä viikottain tarkastamassa, että työturvallisuusasiat on hoidettu asianmukaisesti. Seurantaa varten löytyy TTK:n sivuilta lomake.

Turvallisuusdokumenttien ohella menneellä viikolla laadittiin taulukkoa eri työvaiheista saaduista tarjouksista. Ehkäpä tuo herkistyminen turvallisuusnäkökohdille sai tässä yhteydessä kiinnittämään huomiota mm. sellaiseen työturvallisuusasiaan, että Suomen suurin teräskatevalmistaja toteaa suoraan, että nostokalusto ja telineet eivät sisälly asennustarjoukseensa.

Tänään kävimme tuttavaperheen luona tekemässä "tupatarkastuksen", sillä tarkoitus on palkata kaikkien sisätöiden ja autotallin tekoon samat työmiehet, jotka rakensivat heidän kotinsa. Hyvää työtä olivat tehneet!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti