Kartta

Kartta

lauantai 16. toukokuuta 2015

Työmaaturvallisuuden koordinoinnista

Vastaavan työnjohtajan ja projektinjohtajan rooleja miettiessä tuli eteen kysymys siitä, miten turvallisuusvastaavan velvollisuudet hoidetaan. Siltä varalta, että hoitamalla itse sen homman voisi säästää useita tuhansia euroja (niin kuin nyt näyttää), tuli tarve tutustua perusteellisesti työturvallisuuslakiin ja asetukseen rakennustyön turvallisuudesta. Lisäksi viime päivinä on kahlattu läpi Ratuken opas pientalotyömaan turvallisuudesta, TTK:n ohjeistus rakennuttajan ja turvallisuuskoordinaattorin tehtävistä sekä koottu lista linkkejä aihetta koskevaan aineistoon.

Tuossa mainitussa asetuksessa jonkinlaista kulmien kohottelua aiheutti useampikin kohta. Mainittakoon niistä nyt vaikkapa tämä: "Rakennuttajan on laadittava työmaata koskevat kirjalliset menettelyohjeet, jotka sisältävät [...] työhygieenisiä mittauksia työnantajien osalta koskevat menettelyt."

Asetuksen mukaan erikseen pitäisi laatia mm.
- ennakkoilmoitus työsuojeluviranomaiselle,
- turvallisuusasiakirja,
- kirjalliset turvallisuussäännöt ja
- työturvallisuutta koskevat kirjalliset suunnitelmat sekä
- kirjallinen rakennustyömaa-alueen käytön suunnitelma, jonka "keskeiset osat on esitettävä työmaasuunnitelmana kirjallisesti".

No, kyllähän kirjallinen ilmaisu onnistuu. Mutta jotenkin herää epäilys, että harvemmalla pientalotyömaalla taitaa olla näin kattavasti tehtyä turvallisuusdokumentointia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti