Kartta

Kartta

maanantai 20. kesäkuuta 2016

Lediä kattoon ja rasioita seiniin


Sähköasentajat aloittivat katto- ja seinärasioiden asennukset tänään. Yksi pistorasia oli jäänyt hyvin piiloon tasoitekerroksen alle, mutta varovasti ruuvimeisselin kärjellä koputtelemalla sekin paljastui keskuspölynimurin imurasian vierestä ja saatiin kaivettua esiin.

Olohuoneen, ruokailutilan ja keittiön kattoon oli suunniteltu laittaa led-spotit. Katto on korkea ja vino, vajaan 13 asteen kulmassa. Jotta spottien valokeila osuisi kutakuinkin symmetrisesti lattiaan, oli ajatuksena hankkia suunnattavat spotit. Kattorakenne on kuitenkin sellainen, että useimmat suunnattavat spotit vaativat pystysuunnassa enemmän tilaa kuin kattomme höyrynsulun alla oleva rimoitus mahdollistaa.

Yksi hyvä vaihtoehto löydettiin Ledstoresta, mutta lopulta päädyttiin kuitenkin tilaamaan kiinteä paneelimalli Superledista. Mikään yksittäinen tekijä ei ratkaissut asiaa vaan valaisuteho, valon väri, hinta, valaisimien ulkonäkö ja himmennettävyys kaikki yhdessä.

Paneelien kokoa rajoitti se, että meillä on rakennesuunnittelijan vaatimuksesta katon koolaus toteutettu 20 cm jaolla, eli periaatteessa siihen mahtuisi juuri 15 cm:n upotusaukon vaativa paneeli - ei yhtään sen suurempaa. Onneksi nämä nyt valitut paneelit ovat gyproc-levyä ohuempia, joten loppujen lopuksi ei tullut tarvetta (A) sovittaa lamppujen sijaintia koolausrimojen mukaan eikä (B) alkaa sahata koolausrimoja poikki lamppujen kohdalta.

Samanlaiset paneelit laitetaan myös päämakuuhuoneeseen, johon on tehty alaslaskut ja jonka kattorakenne ei olisi asettanut vastaavia rajoituksia kuin tuo suoraan höyrysulun koolausten ja kipsilevyn alle tuleva valaistus.

Lisäksi lediä tulee nauhamuodossa tv-huoneen kattoon ja keittiön työtasoja valaisemaan, mutta näiden toteutusta ehditään vielä pohtia tarkemmin tuonnempana.

Keväällä ennen ledpaneelien lopullista sijoittelua kävimme tutustumassa yhden juuri valmistuneen omakotitalokohteen valaistusratkaisuihin Espoossa. Se olikin varsin valaiseva kokemus. Kiitos vain anonyymille isäntäväelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti