Kartta

Kartta

torstai 16. huhtikuuta 2015

Takan valinta, varaavasta kiertoilmaan

Alun perin ajatuksena oli varaavan takan hankinta. Asiaa ei ollut sen kummemmin puntaroitu, mutta kun molempien lapsuudenkodissakin sellainen oli, niin se tuntui jotenkin luontevalta valinnalta.

Kun sitten aloimme tarkemmin asiaa puntaroida, keskustelimme takkabisnestäkin tehneen pääsuunnittelijan kanssa, kävimme takkaliikkeessä kuulemassa vaihtoehdoista ja etsimme netistä lisätietoa. Ja totesimme, että kiertoilmatakka taitaa sittenkin olla meidän tarpeitamme paremmin vastaava vaihtoehto.

Kiertoilmatakan etuja verrattuna varaavaan on mm. se, että
- lämpöä syntyy nopeasti,
- lämpö jakautuu tasaisesti huoneilmaan eikä kaikki lämpö karkaa korkeuksiin (olohuoneen katto on korkeimmalta kohdaltaan yli neljässä metrissä),
- takalla ei tarvitse olla suurta massaa, joten vaikka meille periaatteessa mahtuisi isompikin takka, kiertoilmatakka istuu sulavasti sille suunniteltuun tilaan (90 cm x 70 cm), jolloin se on linjassa toiselta sivulta seinän kanssa ja toiselta sivulta keittiön "saarekkeen" kanssa,
- takassa voi pitää tulta tuntikausia ilman, että huonetila kuumenee kohtuuttomasti eli illanistujaisten fiilistelykin onnistuu,
- lisäksi kiertoilmatakat kuulemma soveltuvat erityisen hyvin kivitaloihin, joiden seinärakenteissa on paljon varaavaa massaa.

Hinnaltaan ainakin nämä katselemamme vaihtoehdot ovat toistaiseksi olleet varaavia takkoja kalliimpia. Tosin emme ole vielä kilpailuttaneet niitä, vain alustavasti kyselleet hintatasoa.

Tässä on yksi varteenotettava vaihtoehto (Takkamestarit). Myös Suomen Sisustustakassa on tarjolla samantapainen Schmid Ekko-takka hissiluukulla - saksalaista laatua. Linnatulelta löytyy vastaava Hoxterin Ecka-takka, mutta laatu hieman mietityttää.

2 kommenttia:

  1. Meillä taas talon ilmastointi ja iso varaava ja kuorellinen takka on "synkronoitu" keskenään, jossa oleellisin pointti on se, että suoraan olohuoneen ison takan päälle on tuotu 160mm IV-tuloputki, jonka kautta ja avulla takan päälle puhalletaan tuloilmaan 24 litraa sekunnissa. Sen seurauksena lämpö leviää myös tehokkaasti ympäri taloa - ja ainakin itse olen ollut tähän tyytyväinen.

    Hiukan kun googletin, niin kiertoilmatakassa vaikuttaisi olevan varsin tehokas hyötysuhde, jos se tosiaan on luokkaa 85%? Siihen ei taida ihan normaali varaava takka pystyä?

    Meillä olohuoneen takaksi valittiin kuorellinen varaava takka, eli Tiilerin Terhi takka-leivinuuni. Ostohinta tälle takalle oli 3.565,80€ ja takalla on massaa noin 3500 kg - eli eihän tuollainen massa nyt ihan äkkiä lämpene (jälleen yksi iso ero kiertoilmatakkaan). Kuorellinen takka ei myöskään koskaan kuumene "liikaa", eli meillä takan pintalämpötila ei ole varmaan koskaan mennyt yli +40C, vaikka leivinuunin mittarin näyttäisi uunin sisällä parhailla hetkillä yli +150C.

    Pidemmät löpinät tähän liittyen myös omassa blogissani:http://talo-rautio.talopaketti.fi/2015/02/02/tehokkuutta-puulammitykseen/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan toimivalta kuulostaa tuokin korvausilmaratkaisu. Meillä on tarkoitus varmistaa korvausilman riittävyys ruokailutilan ikkunaan laitettavan venttiilin avulla, jotta ei tarvitse vetää putkea talon pohjan kautta.

      85 % on tosiaan hyvä hyötysuhde. Meillä päävaihtoehdoissa on hyötysuhteet 79 % (Takkamestareiden Venus) ja 78 % (Sisustustakan Ekko). Hinnat asennettuina ja pinnotettuina yli 5000 €.

      Poista