Kartta

Kartta

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Pihahaaveita

Tänään saatiin HSY:n liitoskohtalausunto - siinähän ei mennyt kuin reilu viikko! Palvelu oli ystävällistä ja asiantuntevaa, sähköpostitse ja puhelimitse saatu ohjeistus perusteellista ja selkokielistä.

Tällä viikolla ja edellisviikonloppuna on hiottu lähinnä talon sähkösuunnitelmia: ledit/kuidut/spotit/kiinteät/pistotulpalliset valaisimet, hämäräkytkimet, liiketunnistimet ja himmentimet, pistorasioiden lukumäärä ja sijoittelu, valokytkimet. Valuharkkotaloon täytyy erityisen tarkasti suunnitella etukäteen kaikki mahdolliset putkivedot; niitä kun on työlästä korjailla jälkikäteen.

Yksityiskohtaisen tarveharkinnan vastapainoksi ollaan haaveiltu omasta pihasta.

Johtuen tontin korkeuseroista verrattuna kolmeen naapuritonttiin, tulee rajoille tukimuurit: kantatilan puoleiselle sivulle ja osin pihatien reunaan noin 70 cm korkea (meidän tontti on matalammalla) ja tontin kahdelle muulle sivulle noin 90 cm korkea muuri (naapureiden tontit matalammalla).

Samalla kun pyydämme harkkotarjouksia, pyydämme myös ainakin Rudukselta tarjouksen pihakivistä ja tukimuureista. Sivuillaan olevan hinnaston mukaan parhaiten meidän tarpeitamme vastaavat tukimuurit maksavat:
850 mm x 2000 mm (6 m + 8 m eli 7 kpl)  = n 2300 €
1050 mm x 2000 mm (20 m + 6 m eli 13 kpl) = n 5000 €
eli yhteensä tukimuureille tulisi hintaa noin 7300 €.
Ehkä näitä saa jostain edullisemminkin...

Autotallin edustalle, parkkipaikalle ja pääsisäänkäynnin eteen tulee luultavasti - alkuperäisestä asfaltointisuunnitelmasta poiketen - pihakivet. Ja tontille johtava "kirvesvarsi" saanee kivituhkapinnan. Tätä ainakin rakennusvalvonnassa suositeltiin hulevesien imeytymisen takia. Kivettävällä piha-alueella on pinta-alaa noin 150 m2. Hintaa näillä pihakivillä lienee 20-25 €/m2 eli materiaalikustannukset olisivat 3000-3750 €. Reunakiviä tarvittaneen yhteensä lähes 30 m ja niille hintaa tulee reilut 400 €.

Lopullinen päätös tehdään vasta ensi vuonna eli mieli saattaa tässä vielä muuttua asfaltoinnin eduksi. Autotallin edustalle tulee joka tapauksessa sadevesikaivo, jolla varmistetaan, että vesi ei lainehdi pitkin kulkuväyliä, vaikka lopulta päädyttäisiin asfaltointiin.

Pihan yhteen kulmaan tulee kasvimaa (7 x 9 m), tosin osan siitä tilasta vie tulevaisuudessa puulato, ehkä 3 x 3 m, ja sen edustalle istutettavat omenapuut. Jonain kesänä voisi ladon etelänpuoleisella seinustalla kokeilla, miten viinirypäle menestyisi...

Muuten etupihalle laitetaan nurmikko, pari kirsikkapuuta, matalat valopylväät, joiden väliin voisi istuttaa esim. ruusupensaita, ja lipputanko, jonka läheisyyteen voisi rakennella jotain kukkapenkin tapaista. Ihanasti tuoksuvan syreeninkin voisi istuttaa jonnekin pääsisäänkäynnin lähistölle.

Lounaanpuoleisen rajan tuntumaan on asemakaavan mukaan istutettava puita sieltä kaadettujen puiden tilalle. Pohdinnassa on pensasaita tai vastaava "puusto", joka tuo vähän näkösuojaa, ja ehkä jokunen koivu, vaahtera tai muita lehtipuita. Tontilta kaadetut puut olivat kuusia, mäntyjä, koivuja, haapoja, pajuja ja pihlajia - eli aika monimuotoinen puusto näyttäisi noissa oloissa menestyvän.

Talo on kahdelta sivultaan neljän metrin päässä rajasta. Toisen makuuhuoneen, tv-huoneen, vaatehuoneen, kodinhoitohuoneen ja saunan ikkunat avautuvat näihin suuntiin. Näistä tontin sivustoista on tarkoitus tehdä mahdollisimman helppohoitoiset, koska niitä tuskin käytetään oleskelualueina. Helppous voisi tarkoittaa esim. jonkinlaisia kivikkokasveja sekä sinne tänne jokunen puuntaimi.

Talon päätyyn tuleva suuri terassi on edelleen mietinnässä: betonia vai puukomposiittia? Grilli, pöytäryhmä, lepotuolit, ah...


2 kommenttia:

  1. "Hintaa näillä pihakivillä lienee 20-25 €/m2 eli materiaalikustannukset olisivat 3000-3750 €. Reunakiviä tarvittaneen yhteensä lähes 30 m ja niille hintaa tulee reilut 400 €...."

    Pihakivien ostaminen ei varmaankaan ole se millä rakentaminen polkaistaan käyntiin, ja uusia hyviä tarjouksia tulee varmaan jatkossakin, mutta itse hommasin pihakivet just äsken 15€/m2 hinnalla, ja sama tarjous jatkuu vielä huomisen:

    http://talo-rautio.talopaketti.fi/2015/04/22/roomankivet-pihaan/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noinhan se varmaan menee ja tarjouksia tulee. Nuo oli ihan listahintoja, joita katselin. Pihakivet tuskin ovat meillä ajankohtainen hankinta ennen ensi kevättä, mutta välillä tekee hyvää irrottautua asioista, jotka on päätettävä "nyt", ja miettiä, mitä sitten, kun talo on valmis...

      Poista