Kartta

Kartta

perjantai 24. heinäkuuta 2015

Tehty päätös on hyvä päätös

Jo alun perin oli selvää, että talon rakennuttamiseen liittyy hirmuinen määrä päätöksiä. Kaikkein perustavanlaatuisimmat tietysti koskevat sitä, minne talo rakennetaan sekä suunnittelua: alkaen suurista linjoista, millainen talo rakennetaan, ja päätyen niihin jo aiemmassa postauksessa mainittuihin pihavalaisimien hämäräkytkimiin ja ajastimiin.

Sitten tulee paljon päätöksiä eri rakennusvaiheisiin ja niitä koskeviin tarjouksiin ja tekijöihin liittyen: maanrakennustyöt, runkotoimitus (ehkä osiin pilkottuna), betonit ja harjateräkset jne., talotekniikka, teräs- vai harkkopilarit katosta kannattelemaan, ikkunat, liuku-/maisemaovet, ulko-ovet ja väliovet, takka ja puuliesi, kiintokalusteet, vesikalusteet, kodinkoneet, pintamateriaalit, valaisimet, kiuas, terassimateriaali, ... ja kuka sen kaiken käytännössä laittaa paikoilleen.

Tässä vaiheessa tuntuu hyvältä - ja suorastaan stressittömältä, kun lähes kaikki isot päätökset on tehty. Maanrakennustyöt ovat hyvässä vaiheessa, anturat pian valettu ja sokkeli alkaa ensi viikolla nousta luotettavien tekijöiden toimesta - jämäkän VTJ:n katseen alla. LVIS-urakoitsija on päätetty, samoin ikkuna- ja maisemaovitoimittaja. Myös kiintokalustetoimittaja on selvillä (joskin toimitussisältöä vielä viilataan). Pintamateriaalit on päätetty (ei toki vielä tilattu), samoin kiuas ja osa vesikalusteista ja valaisimista. Takkatoimittajien kilpailutuksessa ollaan loppusuoralla. Kodinkoneista tehdään varmaan vasta joulunjälkeisten alennusmyyntien aikaan tiukkaa hintavertailua.

Tässä vaiheessa suurehkoja kulueriä, joiden suhteen ei vielä ole tehty päätöksiä, ovat sisäpuolen tasoitetyöurakka, ulko-ovet, telinevuokrat, pellitykset sekä ensi kesän töistä rappaus, tukimuurit ja pihalaatoitukset. Vinkkejä hyvistä tekijöistä otetaan vastaan!

Kun alustavat tilaus- ja toimitusaikataulut on nyt laadittu, niin näillä näkymin meidän pääasialliset raksavelvollisuutemme lähikuukausina ovat palkan- ja laskujenmaksu ja siivous.

Ja sopivasti on kesäloma aluillaan. Tänään kutsui mustikkametsä :-)

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihanalta! Isot päätökset vievät todella paljon energiaa. Mulla oli haaveissa että kaikki sisustusratkaisutkin olisi tehty valmiiksi ennen rakentamisen aloitusta, yhdessä, mutta edellisen kodin myynti ja raksan aloitus olivatkin niin lyhyellä varoitusajalla että paljon päätöksiä jäi vielä "raksa-ajalle". odottelin iltamyöhään miestä raksalta kotiin ja esittelin eri vaihtoehtoja ja hintoja. Ei aina niin ruusuista.

    Hengähdän syvään ja olen iloinen puolestanne kun kirjoitat että seuraavat kuukauden raksa-velvollisuuksia on palkanmaksu ja siivous. Kaiken itse tekeminen on ollut hurjan mukava mutta työläämpi kokemus kuin mitä kuvittelin. Siinäkin on ihan tarpeeksi hallittavaa kun hoitelee raksa-projektia ja kilpailutuksia oman arkityön ja perheen ohella.

    Raksailoa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenteistasi, Karolina! Juuri tuota työläyttä yhdistettynä viime hetken päätöksentekoon pyrimme välttämään. Ja toistaiseksi näyttää onnistuneen. Yllätyksiähän varmasti tulee, mutta nyt on toivottavasti aikaa ja energiaa myös niiden hoitamiseen. Totesin tosiaan nuo raksavelvollisuutemme, mutta "huvin vuoksi" (ja vähän rahansäästökin mielessä) voi tietysti lisäksi puuhata kaikenlaista - esim. tänään on työmiesten avuksi muun muassa kannettu noin 5000 kiloa harkkoja.

    VastaaPoista