Kartta

Kartta

tiistai 7. heinäkuuta 2015

Pumppaamoko vaiko eikö?

Tontin korkeusasemat ovat sellaiset, että jo sen ostovaiheessa oli esillä, että jätevesipumppaamo olisi todennäköisesti hankittava. HSY:ltä saatiin johtokartta ja LVI-suunnittelija totesi, että pumppaamo täytyy laittaa. Sitä soviteltiin ensin talon viereen, sitten tonttitien päähän. Yllätyksenä tässä vaiheessa tuli sekä pumppaamon hinta sähköistyksineen, eristeineen jne. että se, että pumppaamon tuuletusputki olisi tonttitien liittymästäkin vedettävä talon katolle asti eli 50 metrin matka.

Pääsuunnittelija tutustui suunnitelmiin ja keskusteli LVI-suunnittelijan kanssa. Kaiken piti olla kunnossa. Suunnitelmat leimattiin. Sitten tapasimme yhdessä vastaavan työnjohtajan kanssa maanrakennusurakoitsijan ja yhteistuumin laskettiin, että olisi sittenkin mahdollista selvitä painovoimaisilla jätevesiputkilla ilman pumppaamoa. Ylimääräisiä senttejä ei tosin jää kovin monta.

Varmuuden vuoksi maallikkoina halusimme vielä perehtyä asiaan tarkemmin ja löytyihän siitä ihan selkokielistä tekstiä mm. Salaojayhdistyksen julkaisusta Jätevesiopas maanrakentajille. Enpä olisi vielä muutama vuosi sitten aavistanut, että tällainenkin opus löytää tiensä vapaa-ajan lukemistooni.

VTJ sai LVI-suunnittelijalta puhelimitse tiedon, että asia on kunnossa; jätevesiputket voidaan toteuttaa ilman pumppaamoa. Maanrakennustyöt tonttitiellä aloitettiin jo päivitettyä piirustusta odotellessa. Tällä välin LVI-suunnittelija jäi kesälomalle ja kesäsijainen tuli tilalle. Yllättäen asia ei ollutkaan enää selvä. Yksi päivä sitä vielä veivattiin: pumppaamo täytyy laittaa... (*) ja ei sittenkään... mutta tonttitielle tehdyt kaadot on muutettava... ja wc:n tulee olla kuuden litran huuhtelulla.

(*) Tässä vaiheessa VTJ konsultoi myös kaupungin LVI-tarkastusinsinööriä, millä taisi olla ratkaiseva merkitys lopputuloksen kannalta.

Eli näillä mennään - ilman pumppaamoa; säästöä 7000 euroa miinus lisäeristeisiin kuluva summa.

Mutta ei siinä vielä kaikki.

Alkuperäinen suunnitelma (HSY:n suosituksesta) oli, että vesi- ja viemäriliittymämme tehtäisiin naapurin tonttitien päähän. Se sopi naapurillekin hyvin ja liitoksista tehtiin kirjallinen sopimus. Maaurakan alkuvaiheessa kävi kuitenkin ilmi, että naapurin tonttitiellä ei ollutkaan kuviin piirrettyä vesijohdon sulkuventtiiliä. Viemäriputken pohjustustöissä puolestaan naapurin tarkastuskaivolta kaupungin kaivoon oli jokin mennyt pieleen ja putki taipunut vuosien saatossa notkolle. Eli maa onkin nyt kaivettava auki kaupungin kaivoille asti ja samalla korjataan naapurin viemäriputkien pohjustukset. Hintalappu tälle ylimääräiselle urakalle meidän osalta on luultavasti noin 2000 euroa.

Kokonaisuutena silti sekä toteutuksen että hinnan puolesta hyvä lopputulos: selvittiin ilman pumppaamoa ja maanrakennustöiden hinta kokonaisuudessaan jäänee lähes 5000 euroa alle sen, mihin olimme varautuneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti