Kartta

Kartta

tiistai 3. maaliskuuta 2015

Kustannusarvioita

Projektimme kokonaiskustannuksia on arvioitu usealla eri kustannuslaskurilla, niistä kattavin on Talopelin laskuri. Melko pelkistetty suomirakentaa.fi-sivuston talonrakennuslaskuri antoi huomattavasti muita laskureita alhaisemman tuloksen, 358 500 euroa. Myös KotiOptimilla päädyttiin varsin kohtuulliseen kokonaiskustannustasoon eli 409 500 euroon. Pankin sivuilla oleva laskuri arvioi projektimme hinnaksi 418 400 euroa, Talopeli puolestaan 435 700 euroa. Kalleimman hinta-arvion antoi Mittaviivan kivitalolaskuri: 437 000 euroa. Kustannusarvioiden vaihteluväli on siis melkoinen, yli 20 %.


Näissä yllä listatuissa summissa ei ole huomioitu tontin hintaa, varainsiirtoveroa, lainhuudatusta eikä lohkomiskuluja. Eli lähtökohtana on, että lähdetään suunnittelemaan taloa jo hankitulle ja lohkotulle tontille.



Lisäliikkuvuutta kustannusarvioomme tuo se, että

  • meillä tulee todennäköisesti olemaan keskimääräistä kalliimpi työn-/projektinjohto,
  • toisaalta meillä on keskimääräistä edullisemmat suunnittelukustannukset.
  • 30-metrisen "kirvesvarren" vaikutukset maanrakennuskustannuksiin jäävät tässä vaiheessa valistumattoman arvailun varaan.
  • ennen pohjatutkimuksen tekoa ei ole tiedossa, ovatko maanrakennusolosuhteet niin helpot kuin oletamme alueen maalajikartan (moreenia) ja naapureiden rakennustyömaiden perusteella.

Tässä vaiheessa karkea arvio ja kipuraja (lue: säästöjen ja neuvotellun pankkilainan yhteenlaskettu summa) on 430 000 euroa. Eli pyrkimys on saada kustannukset pysymään sen alla - nähtäväksi jää.

4 kommenttia:

  1. "Tässä vaiheessa karkea arvio ja kipuraja (lue: säästöjen ja neuvotellun pankkilainan yhteenlaskettu summa) on 430 000 euroa."

    Ja kävi miten kävi, niin maailma ei saa kaatua vai mitä? Jos rajat kuitenkin ylittyvät/ylittyisivät, sitten varmaan joustoina saattaisi olla seuraavat mahdollisuudet:

    1) lisälaina pankista (jos pankki sittenkin sellaisen myöntäisi, tai vaikka pankin vaihto tässä kohtaa, jos ei muuten onnistu)
    2) töissä voi yleensä painaa pidempää päivää, jos pystyy
    3) pidennetyn työpäivän jälkeen voi painaa pidennettyä päivää myös omalla raksalla
    4) jos jossain kohdassa budjetti on ylittynyt, jossain toisessa kohtaa sitä voi yrittää kuroa kiinni
    5) lähipiiriltäkin voi jokainen yleensä vähän lainailla...
    6) rakentamisen aikatauluja voi venyttää - sitten kun talo on saatu muuttovalmiiksi, ei ole enää mihinkään mitään kiirettä, eihän?

    Aika monia näistä konsteista olen itsekin joutunut käyttämään, vaikka meillä ei mennyt budjetti "pitkäksi" kuin 10%. Se on kuitenkin rahassa mitattuna yli 50 tonnia, ja sellaista rahaa on rakentamisen kestäessä aika vaikea löytää...

    No, me selvittiin kuitenkin. Nyt on hommat enää loppusilausta vaille valmiit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinähän tuli pitkä lista vaihtoehtoja, jos budjetti ylittyy. Useimmille kai käy niin, mutta tuttavapiirissä on myös budjetissa pysyneitä eli sekin on mahdollista - edellyttää toki realistista kustannusarviota alunperinkin.

      Onnittelut teille projektin saamisesta jo (lähes) valmiiksi!

      Kiitos blogissanne jakamistanne vinkeistä ja erityisesti rakennuskulujen listauksesta!

      Poista
  2. Kiitos kustannusjaosta :) Ollaan myös tutustuttu kaikkiin noihin laskureihin. Kustannusarviot ovat huimia ja erot niiden välillä suuria. Sitten kuitenkin lähipiiristä löytyy tapauksia joissa (kivi)talot on rakennettu aikalailla halvemmilla neliöhinnoilla. Nähtäväksi jää, miten meidän (vielä rakentuvan) budjetin käy. Ollaan jo tässä vaiheessa varauduttu siihen, että pihat, terassilasitukset, rappaukset ja tarvittaessa vaikka saunarakennuskin jäävät odottamaan budjetin tasaantumista jos rahat alkavat loppumaan. Mielummin tekee silti ne neliöt joita tarvitsee ja valitsee ne kiintokalusteet jotka miellyttävät. Noita ei niin vain sitten kasvatella tai vaihdeta jos joidenkin vuosien jälkeen on muutamat bonukset säästelty ;)

    VastaaPoista
  3. Sama ajatus meillä, että pihan laatoitukset ja istutukset ja talon rappauksen voi tehdä myöhemminkin. Mutta pyrkimys on toki pysyä budjetissa.

    VastaaPoista